24 januari 2022
beldrukker

Belletje lellen/drukken

Je kent het wel: de bel gaat, je loopt naar de voordeur om hem open te doen, maar vindt vervolgens niemand op je stoep staan. Buurtkinderen halen al jarenlang kattenkwaad uit en ‘belletje lellen’ is daarbij een klassieker. Waarschijnlijk zie je echter bij jouw deur helemaal nergens om aan te ‘lellen’, maar slechts een beldrukker om op te drukken. Waar komt de term ‘belletje lellen’ dan vandaan?

De eerste deurbellen

De eerste deurbellen hadden geen knopje, maar bestonden vaak uit een metalen stang die die door de muur naast de deur was gestoken. Aan de ene kant binnen hing dan een ouderwetse bel met klepel, en aan de andere kant buiten zat een handvat aan de stang bevestigd. Een bezoeker kon dan een aantal keer aan de bel trekken, waardoor er handmatig een geluid ontstond dat de bewoners liet weten dat er iemand op de stoep stond. 

beldrukker

Elektrisch

De elektrische deurbel die rinkelde door het drukken op de beldrukker, bestaat echter pas sinds 1850. Polydoor Lippens vond toen een elektrisch trilsysteem uit die na het drukken op de bel ging trillen door het elektrische signaal afkomstig van de beldrukker. Tot op de dag van vandaag wordt dit systeem nog steeds bij het grootste deel van de Nederlandse huizen gebruikt, en hoogstwaarschijnlijk, ook bij jou thuis!