27 november 2021

Dit is waar de draagarm in je Peugeot Expert voor dient

Elke auto heeft een draagarm. Zonder draagarm zouden moderne auto’s niet kunnen functioneren. De draagarm Peugeot Expert ziet er wellicht iets anders uit dan bijvoorbeeld de draagarm in een Toyota, en toch dienen ze in principe dezelfde functie.

Wat is een draagarm?

Een draagarm is een metalen constructie welke je kunt zien als het skelet van de auto. Een draagarm draagt als het ware de auto en de kracht die vrijkomt bij het besturen van de auto. De grote, stalen arm is in de vorm van een driehoek. Hij maakt onderdeel uit van wat we de wielophanging noemen. De carrosserie is er ook onderdeel van. De exacte functie van de draagarm is eigenlijk niets meer dan het verbinden van de wielen met de rest van de auto.

draagarm peugeot expert

Kracht vrij

Wanneer je een auto bestuurt, dan komt er kracht vrij. Hoe harder je gaat en hoe scherper je stuurt, hoe meer kracht er vrij komt. Als de auto direct verbonden zou zijn met de wielen dan zou dit een probleem veroorzaken. Daarom is er de draagarm. Dit speciale onderdeel is gemaakt om die zeer hoge krachten op te vangen. Anders zou de auto uit elkaar vallen.

Kapotte draagarm

Een draagarm is nu niet bepaald een onderdeel dat geregeld vervangen dient te worden. Sterker nog: het hoeft volgens sommige fabrikanten nooit vervangen te worden omdat de rest van de auto er veel eerder mee op zal houden dan de draagarm. In de praktijk is dat niet altijd het geval en kan het voorkomen dat je een draagarm moet repareren of vervangen. Een kapotte draagarm herken je als je:

  • piepen, kraken of kloppen hoort tijdens het rijden.
  • piepen, kraken of kloppen hoort als je afremt.
  • niet goed meer kunt sturen.
  • de auto voelt schommelen.