27 november 2021
vog aanvragen

VOG aangevraagd? Hier hangt het resultaat van af

Een VOG aanvragen is iets dat je meestal doet om aangenomen te kunnen worden in een bepaalde (professionele) functie. Ook kun je een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) aanvragen om bijvoorbeeld een vergunning te kunnen krijgen, om snel naar het buitenland te kunnen reizen of een kind te mogen adopteren. Wat voor jou de aanleiding ook is, nadat je je VOG hebt aangevraagd zul je even moeten afwachten of je deze verklaring ook daadwerkelijk krijgt. Overheidsinstantie Justis is degene die dit bepaalt. Zij ontvangen, verwerken en beoordelen namelijk alle aanvragen die in Nederland worden ingediend. Hieronder lees je wanneer je je VOG wel en niet krijgt.

vog aanvragen

Wanneer krijg je je VOG wel?

Ten eerste krijg je je VOG altijd als er niets op je strafblad staat. Want inderdaad, op basis van je strafblad wordt bepaald of je je felbegeerde verklaring ontvangt. Met een leeg strafblad zit je dus altijd goed. Bedenk je hierbij bovendien dat als je in het verleden kleine overtredingen hebt begaan, dat die hier hoogstwaarschijnlijk niets aan af doen.

Wanneer kan je VOG geweigerd worden?

Wanneer je wél delicten op je strafblad hebt staan, dan staat het resultaat van je aanvraag niet vast. De zaak wordt nu wat ingewikkelder. Justis zal namelijk een aantal aspecten in ogenschouw moeten nemen. Een cruciale factor is bijvoorbeeld hoelang geleden je het delict hebt gepleegd. Ook speelt het een belangrijke rol onder welke omstandigheden het een en ander heeft plaatsgevonden en hoe je gedrag voor en na die situatie is geweest. Van groot belang is tenslotte ook in hoeverre het door jou gepleegde misdrijf eigenlijk wel relevant is voor de reden waarom je nu een VOG aanvraagt. Je merkt het al, zo’n situatie kan behoorlijk complex worden. Op voorhand kun je dan ook nauwelijks voorspellen hoe dit gaat aflopen.